flor de matí

Flor de matí

Xicoira (Cichorium intybus).

Podríem dir-ne, una varietat de l’escarola. Però jo l’he batejada amb “FLOR DE MATÍ”!

El seu color blaulilaaplastelat em té atrapada. M’atrapa i m’enamora fins el punt que no puc deixar de mirar-la quan condueixo. Els meus ulls queden enganxats, hipnotitzats per aquest color tan especial, i tan difícil d’aconseguir. Un color d’aquells que no són a la paleta. De fet, es podria dir que és el meu color.

Cada any per aquestes dates estiuenques la veig. I penso: “aquest any sí, l’he de pintar. He d’atrapar aquest color!” Ho penso però no ho faig. I de cop, un dia me n’adono que ja no hi és… Apa, fins l’any que ve. Però aquest any no se m’ha escapat. Tot i l’ensurt/descobriment que he fet. Perquè la veia al matí, esplèndida, plena de flors vora la carretera tot conduint. I quan anava rumiant el lloc, hi passava a la tarda, i ja no es veia, s’havia fos! Quin ensurt! “Ja se m’ha tornat a escapar”-pensava. Però no. L’endemà al matí la tornava a veure, igualment plena de flors. I aquesta observació, ha estat el que m’ha fet batejar-la: flor de matí. Perquè és així: és una flor matinal, que li agrada el matí, que li agrada la fresqueta dels matins d’estiu, el solet del matí. I que l’aplatana la calor del migdia i la tarda. Mira, com a mi!!! (O sigui que encara em cau més bé!) I el que a mi em semblava al observar-la, m’ho ha confirmat un llibre (que savis que són).

sis flors filet

Però la floreta tenia una “pega”: que només creix a les vores de camins i carreteres. Ho fa expressament perquè ens la mirem… Pilla! O sigui que no podia fer d’Edith Holden. No em podia plantar a la vora de la carretera a pintar-la. (Ho dic pels cotxes, no cal patir…) Ni podia collir-la per dur-la a casa. És taaan delicada que es marceix. I tampoc ho voldria, les flors, on millor estan és on neixen! O sigui que n’havia de fer fotos i pintar-la a casa. I ho he fet, aquest any si!

aquarel.la

Fins i tot he fet la fada de les flors. La fada de la flor de matí.

fada flor de matí

I per qui ho vulgui saber, es veu que és diürètica, laxant, depurativa, que va bé pel fetge, per l’estrenyiment, per l’astènia, l’anèmia, entre altres coses… A sobre!

El que no m’ha acabat de sortir és aquest color tan especial que té. Però no abandono la recerca.

O sigui que ara ja ho sabreu, el meu color prefe és el color de les flors de la xicoira. Un color que trobareu per aquesta web.

 

No hi ha comentaris

Publicar un comentari